Wczoraj w Piwotece odbyły się warsztaty piwowarskie, który poprowadził Piotr Misiewicz (certyfikowany sędzia PSPD i piwowar domowy z kilkuletnim stażem). Spotkanie zaczęło się jeszcze przed południem i w skrócie polegało na przygotowaniu brzeczki pod jeden rodzaj piwa (dry stout).
Mimo iż cały proces trwał ponad 6 godzin, to spotkanie bynajmniej się nie dłużyło. Piotr właściwie cały czas opowiadał o poszczególnych etapach warzenia piwa zarówno w zakresie podstaw, jak i bardziej zaawansowanych rzeczy. Poziom był więc dopasowany i do osób, które dopiero planują swoją pierwszą warkę, i do doświadczonych wyjadaczy słodu. Spotkanie umilały też zamawiane piwka (tu szczególnie zachęcam do spróbowania RISa z Brew Doga, chociaż po jednym rauchbocku i jednym RISie ciężko było już połapać się w zawiłościach substancji chemicznych, o których mówił Piotr).
Warsztaty cieszyły się dosyć dużym powodzeniem. Według naszych obliczeń (a wierzcie, były to obliczenia oparte na skomplikowanych wzorach wspomaganych RISem) w spotkaniu uczestniczyło około 40 osób.
Warto też wspomnieć, że w jednej z przerw podrzuciliśmy Piotrowi pierwsze uwarzone przez nas piwo ze słodu (Hefeweizen). O dziwo, nie wylał zawartości szklanki po jednym łyku, a wręcz przeciwnie, zauważył tylko dwie pomniejsze wady (bardziej solidne napowietrzenie brzeczki przed zadaniem drożdży i dłuższe leżakowanie piwa w butelkach - przynajmniej z miesiąc).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfSbWB5lI9Lw7fmK8XDXdaCznmt2Md2iEGRir5QgyMZqb2fs66pnLhVKfa_pfFSzWJW-c6Nif-_SQwrHwsPUoq8KNNzFt8FJ1RFw1WK6j1IcJ72YgnGcFL__j_JbXbi_V9jzEd35iX8Wa5/s1600/warsztaty_5.jpg) |
Piotr przy swoim "podium" |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkQyIUYC-mr6lA7OuHyAqHIXjvTOLPYSMKJLuNQiHqAyzO_2ZnW7a7I5OyaiQFa-qAucPY47lKHvgoFNWXjkpUkFcszvNbEdlaUkiTOChWcEF9u4dTdrZRR2Hcy5PbLFSVfaA5VDjb6LYY/s1600/warsztaty_1.jpg) |
Uczestnicy otrzymali materiały informacyjne opisujące poszczególne etapy warzenia piwa. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiylMihM3D6v_c8QQI14kbu46qR9vD9LgTNNd87QO28sd_rlZA9IOzXtwBd0WjdOugyynwgfEmdxuhg5nkYwF4ivfS8SJyrpsm_lrSfcaJOmJ3C1jRAhDmiwYNISsZM6zEhB7VqO8wNa61r/s1600/warsztaty_8.jpg) |
Każdy mógł podejść i z bliska pooglądać zacier, filtrowanie i brzeczkę. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheQJBOY_Wxqi0UDefKkQLLuODwDNivs2Aovdmk5F5s2dd8zeL0Srr2u2RK8NHbw039ZOq_bgvLzHj-aDhahTJWeUG_vhsU70S3BxWnyh3VDULqyy-R0GE77bn5NIAC9haPEgeSaYo1KKol/s1600/warsztaty_4.jpg) |
Filtrowanie zacieru |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjp-ROsBcP233M23AwAAKQT5PeYJYRJn1o6cKFq1hPmaG9AK7v_uNC9aFeEC4JHuT9s9HiJcO93tQGAKNfGJtbUFds7oYjawn1GrvjPccIiD9F27epLTuSOdartB90ANH7k-h-9LiOwrfOK/s1600/warsztaty_6.jpg) |
Uczestnicy mogli też powąchać, a nawet przekąsić różne składniki piwa |
0 komentarze:
Prześlij komentarz